сряда, 16 април 2014 г.

"Пустинният скорпион" на Бранимир Събев

Ето че прочетох поредната добра книга - сборник с разкази и новели на млад български писател, - а за мен е удоволствие да правя рквюта на такива книги. В "Пустинният скорпион" - третата книга на Бранимир Събев, -  има десет творби - девет разказа и една новела в стилове фентъзи, фантастика и хорър. Ще ги представя един по един.


Пустинният скорпион - Една отлична фентъзи новела, чието действие се развива в далечното бъдеще - свят на пустини, на глад, на гибел, управляван от Принца на мрака - зловещия човекоподобен звяр Шериман, който обитава замъка си на остров Абис. Блъди ред - Пустинният скорпион, Джон Тракър - Преследвача, Джеси Сандуокър - Крачещия и Джак Блу - Синия са четирима "ловци", живещи в различни части на Земята. Те са единствените, които заедно могат да убият Шериман и да спасят света.

Кулата в леденото езеро - Разказът го има и в сборника "Мечове в леда" на Национален клуб за фнтъзи и хорър. Принц Глациус е силен и уважаван войн, който тръгва на път, за да намери любовта си в името на красивата принцеса Вернатар. По пътя среща много препятствия, въвлича се в страховити битки, намира и добри приятели.

Златин и змеят - В малкото село Станюва могила внезапно се появяват два дракона, които отвличат две моми и открадват иконата на свети Георги - закрилникът на селото. Единствената надежда на селяните е снажният и надарен с невиждана сила момък Златин.

Цикъл - Интересен кратък разказ за герой, пътуващ с машина на времето и появяващ се на различни места в различни епохи.

Бразая - Чудесен хорър-разказ, чието действие се развива в село Черна вода. Непосредствено след Бразаица - обичай, в който местните навличат чудовищни маски и вървят по улиците, - едно момиче е отвлечено от неизвестно страховито същество. Селяните, които впускат в издирването, са убити един по един...

Игра на боговете
- Епичен разказ. Богът на светлината и Богът на мрака събират войници от различни години и епохи, за да ги пуснат в арена отвъд времето и пространсвото. Предстои умопомрачителна битка между доброто и злото.

Дракус - Разказът на ужасите, развиващ се през 1462 година, по врмето на турското робство. По заповед на султана, Мемиш ага и четата му са изпратени на мисия във Влашко, за да разучат и по възможност да убият деспотичния владетел Влад. Но когато опитват да пресекат Дунава, се случва нещо неочаквано и страшно.

Битка за вселената - Междупланетарни и междугалактически битки, гигантски насекоми, дисковидни летящи апарати... това е просто игра, която обяче никой не е успял да превърти.

Жертвоприношение - Любимият ми разказ. Разказва се за младият Ангел Белчев и кариерата му като велик писател - как започва от нищото и стига върха. В същия момент около него умират или изчезват близки хора.

Ще крача редом с теб - Отново много добър разказ - апокалиптичен, военен, с елементи на хорър и фентъзи. В бъдещето светът се пържи в бремето на Третата световна война. Джими и Ерик са приятели и партньори на фронта, но Ерик е убит от враговете. След време призракът на Ерик се появява пред Джими, помагайки му да избегне куршумите. Но истинската цел на призракът съвсем не е тази! Оказва се, че във войната са намесени и други институции!

Няма коментари:

Публикуване на коментар