понеделник, 8 юни 2015 г.

"Змии в стените" на Сибин Майналовски

    Несравнимо удоволствие е да четеш книга, която съдържа едновременно хорър и фентъзи разкази, защото мислено сякаш преминаваш в два свята - на кошмарни изчадия и на приказни герои. Такава е книгата "Змии в стените" на известният автор Сибин Майналовски.
    Четейки, си умирах от кеф. Впусках се в невероятни приключения с героите от култовата кръчма "Зелената котка", в мистерии, които те оставят без дъх до края на разказа, в кошмари, от които не само кръвта ти се смразява, а и целия ти организъм сякаш се сковава и застива в тих ужас.
    Книгата е 210 страници и съдържа 23 разказа - всичко до един майсторски написант. Стилът на хорър разказите наподобява този на Стивън Кинг и може би Рей Бредбъри, а на фентъзи разказите - този на Тери Пратчет. Корицата също е много стилна - за това специални поздрави на издателство Гаяна!
    Всички разкази ми харесаха много и затова ще ми е трудно да избера няколко, на които да направя разбор. И все пак тези, които ми направиха най-силно впечатление, са следните:    Мъчно ми е за Бенджи - мистичен хорър разказ. Разказва се за малко момче от лошо семейство. Родителите на детето често му подаряват коте, което обаче най-неочаквано умира след всеки техен скандал. 
    Плюшеният заек - разказ, от който струи емоция и ужас. Райън, доведения баща на единадесет годишната Мелиса, непрекъснато иска да се гаври с нея. Единствената й утеха е голям плюшен заек, който обаче... не е обикновен плюшен заек.
    Часовникът - невероятна хорър-история, от който космите ми се изправиха. Той живее сам в стара къща, като единствената му утеха е текилата. Но в къщата има нещо, което от малък го хипнотизира и ужасява - старият стенен часовник.
    Змии в стените - Саймън е момче, което има чувството, че никой не го разбира. Той знае, че в стените на къщата му пълзят пълчища от змии. Дори през нощта чува съсканията им. Саймън има страх, че призракът на Мира - умрялата дъщеря на Никола Тесла, - е наоколо.
    Състрадание - мрачен мистичен разказ, наподобяващ някои филми на Роман Полански, в който се разказва за стара болница с мрачен персонал и още по-мрачни пациенти.
    Зъболекарска практика - Доктор Макфиърсън купува зъболекарски кабинет в малкото селце Дароуби. Старият собственик обаче го предупреждава за нищо на света да не приема пациенти в Петък 13, но Макфиърсън приема думите му на шега. Всичко върви като по вода, докато не наближава датата.
    Драконът Тодор - много интересен и смешен фентъзи разказ. Отново сме в познатата кръчма "Зелената котка" и нейните герои. Драконът Тодор е нещастен, защото не може да си намери половинка в живота. А причината за това е, че той е обратен.....
    Младоженците - невероятен хорър-разказ в стила на Стивън Кинг, действието на който се развива в малкото градче Гъл Лейк. Когато неугледният Брад Льофевр се връща с красиво и скромно момиче на име Полин и обявява, че ще се жени за нея, всичките жители са меко казано изненадани. След сватбата обаче в градчето започват да се случват странни изчезвания.
    Скарабеи - малката Криси е сигурна, че възглавницата в спалнята й е пълна с пъплещи скарабеи, които искат да излязат от нея и да я изядат.
    Последният хорър разказ - все още не мога да разбера дали главният герой тук е самият Сибин Майналовски и дали този е наистина последният хорър-разказ, който ще напише. Искрено се надявам да не е така, защото това ще е огромна загуба. И все пак, четейки тази творба, човек може да се замисли много за заобикалящата ни реалност.

    Повелавам ви приятно четене книгата, а на Сибин - още много такива книги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар