събота, 14 януари 2017 г.

"Сказания за ледената планина" на Александър Драганов


Още една много добра книга се появи в колекция Дракус на издателство Гаяна, което затвърди надеждите ми, че това е една изключително добра колекция, която продължава да радва все повече фенове. Книгата се казва "Сказания за ледената планина" и е написана от един от най-добрите родни фентъзи-автори Александър Драганов.
Творбите в книгата са само три - две мининовели и един роман, които са събрани на цели 370 страници.  Ще кажа по няколко думи и за трите творби.

Елфът от планината - много силна новела, подходяща за началото на книгата. След като отмъщава за убийството на любимата си Лертиена, елфът Алтириан е прогонен от Иррхас-Аббат, Града на Странните Удоволствия. По пътя си към планината е нападнат от Йети и въпреки че той го убива, съществото го ранява тежко. Сетне елфът спасен от човеците Крау и Лерта - баща и красивата му дъщеря, които живеят в планината.
Лихваря - този дълъг разказ или кратка новела я има в сборника "Мечове в леда". Вампирът Римиел се влюбва в Жийна, човешко същество. След като братът на Жийна, рицарят Леонций, ги хваща заедно и замахва с меча си, за да убие вампира, Жийна изскача пред него и острието посича нея. Озверял от ярост, рицарят започва да преследва Римиел. За да се спаси, Римиел сключва странен договор със странен мъж, който му предлага да го спаси от Леонций, в замяна на вярна служба.
Водопадът на зората - това е роман, който свързва двете предишни истории и в който Александър Драганов се е "развилнял" на пълна мощност. Години след историите от предишните новели, Римиел и Алтириан са приятели. Но Алтира, дъщерята на Алтириан изпитва чувства към вампира, който обаче се страхува да се сближи с нея. Само че тъмни същества започват да ги преследват - същества, способни да унищожат света. Следват зловещи битки и страховити приключения, достойни за един епичен фентъзи-роман, който се чете с удоволствие и оставя без дъх.

Няма коментари:

Публикуване на коментар