петък, 10 февруари 2017 г.

"Little Book of Darkness" на Стефан Д. Стефанов

За пръв път прочетох разказ от Стефан Д. Стефанов в сборника "451 по Бредбъри" на издателство "Гаяна" и останах силно впечатлен. Още тогава ми направи впечатление описателния стил на автора и лекотата, с която разказа му се чете. В сборника Little Book of Darkness, също от "Гаяна", има единадесет разкаа, като всичките са написани на високо ниво и се четат толкова приятно, че не усещаш как времето лети. Ще кажа по няколко думи за всеки един от тях.
Мутант – интересна, апокалиптична и оригинална като замисъл история за свят, населяван с мутанти.
Венета – хубав разказ за младата и красива Венета, която има съпруг, но с трепет чака възможност да се усамоти с любовника си Кристиян.
На пътя – много добър разказ за българин, работещ в Америка, който обича да пътува на автостоп. Всичко е доста забавно, докато не спира полицейска кола със странна служителка и още по-странен спътник. И ужасът започва…
Последния сън – красива фентъзи история с много битки, напрегнати моменти и любов.
Рицарят с желязно сърце – по-скоро философски разказ-притча, написан от второ лице, описваш живота на рицаря, неговите възходи и падения.
Болен разум – тоя разказ ме разтърси! Буквално! Изключителна крими-хорър история, където в болницата в малък американски град мистериозно изчезват пациенти. Инспектор Купър от отдел „убийства” се заема със случаите. За да открие нещо потресаващо.
Църквата – отново оригинална история, с много фентъзи и мистични елементи, действието на която се развива в малко българско село в периода на „покръстването”.
Грях – може би няма да е изненада като кажа, че това е любимия ми разказ в книгата. След нелеп пътен инцидент група пътници се добира до отдалечено имение във вътрешността на гората. На вратата ги посрещат странни собственици, които дружелюбно ги канят и настаняват. „Грях” е мининовела, в която ужасът и мистерията вървят ръка за ръка и те кара да тръпнеш до финала, който е неочакван и страховит. Едно голямо Браво!
Death from above – добър фентъзи разказ. На земята се появяват огромни чудовища – Мльонири, които безскрупулно избиват хора. Отрядът на армията водят безуспешни битки с тях. Един ден в отрядът се появява странен доброволец.
Другите деца – след училище Митко решава да отиде до панаира в края на града. Когато пресича реката по камъните,той се подхлъзва и пада в дълбок вир. Спасен е от странно момиче, което му предлага да го придружи до панаира. Но… нещо в околния свят се е променило.

Стефан Д.Стефанов получава адмирации от мен за тази изключителна книга. С удоволствие ще прочета и другата му книга „Трубадур”, която отново е на издателство "Гаяна".

Няма коментари:

Публикуване на коментар