сряда, 5 юли 2017 г.

"Нощно острие" на Бранимир Събев



Ето още една чудесна книга от Колекция "Дракус", която всеки любител на хоръра, трилъра и фентъзито ще хареса. Тя е сборник с разкази, нарича се „Нощно острие” и е на известният български писател Бранимир Събев, който има вече пет издадени книги. Сборникът съдържа 16 кратки и не толкова кратки разказа, събрани в 184 страници. Ще кажа по няколко думи за всеки от тях:


Лакомство или пакост – добър разказ за откриване на сборника. Той е Езерният удушвач и по време на Хелоуин обича да играе с хлапетата една забавна игра – Лакомство или Пакост.
Обитателят на пясъците – много добър разказ. Той отдавна живее в пустинята Мохаве и убива всеки, дръзнал да дойде тук, за да го принесе в жертва на брутално чудовище, обитаващо пясъците.
(Не)сбъднати мечти – интересна утопична история за София в близкото бъдеще.
Риболов – уникално добра хорър-мистерия! Едуард Филипс решава да отиде за риба в малкото градче Ийст Гринуич, където не е ходил от малък. Там, до дървения кей, няма жива душа, но рибата кълве като обезумяла. В един момент Едуард хваща нещо, което изобщо не прилича на риба.
Поглед напред – още един фантастичен разказ за близкото бъдеще.
Кафе с късметче – този добър разказ е написан в две версии – едната е на покойния Иво Казар и го има в „До ада и назад”, а в този сборник е версията на Бранимир Събев.  Разказът е отново хорър-мистерия. Антон се събужда в странен хотел,намиращ се в странен град, без да знае как се е озовал. Знае само, че предишната нощ се е напил зверски. Когато излиза от хотела, той влиза в първото кафе. И тогава започва ужаса.
Лабиринт – разказът ми хареса много. Една реалистична история за млад мъж, който хлътва по красива певица в нощен бар.
Машината – този брутален разказ го има в Писъци. Страшно, страшно добър, направо реже!
Каменна градина – любимият ми разказ в сборника. Мрачна история за онова, което се случва с човешката душа след смъртта. Силна, емоционална история. Поздравления.
Лицето – странен разказ.
Дъжд – още по-странен разказ.
Нощно острие – тук отново се изкефих изключително много. Професионално написан, стегнат хорър, с много бруталии и гнусни моменти. Група серийни убийци си устройват зловещо пиршество на усамотено място в гората. Само че един от тях е решил да отмъщава…
Изтребление – разказ, който е нещо кат продължение на разказа „Отмъщение” от  сборника „Априлска жътва” - лейтенант Ронсан Валг е изпратен на планетата Манку да открадне Кристала на Скръбта, който е жизненоважен за местните жители.
Мило дете – още един любим разказ, в който емоцията и ужаса вървят ръка за ръка. Главният герой е убил семейството си заради изневяра. Но малкият му син започва да му се явява като привидение и да го тормози в сънищата му.
Гост от звездите – отново чудесен разказ. Метеорит пада в язовира на село Ластари. Неугледният стар ерген Жеко Живкин пръв отива на мястото и събира изхвърлената риба. След това той започва да изпитва неописуем глад, а тялото му постепенно се подмладява. Но дали това е всичко?
Най-великият зоопарк на света – история, оставена за финал. Дайър Хаг се намира на тайнствено място и е най-великият зоопарк на света, където живеят абсолютно всички животни, обитавали нашата планета.

За мен е удоволствие да ревюирам книгите на Бранимир Събев. Винаги има какво да кажа за всеки негов разказ, а идеите му са оригинални и разнообразни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар