четвъртък, 19 юни 2014 г.

"Ничия"на Христина Панджаридис

  "Ничия" на Христина Панджаридис е поредната книга на Български автор, прочетена от мен. Тя не е хорър или фантастика, но е изпълнена със силна емоция и много мъдрост.

  Доротея е българка на средна възраст, бивша учителка, която след нелепата смърт на дъщеря й Невена решава да емигрира в Испания. Дъщеря й загива заедно с нейна приятелка при нелеп пожар. В Испания Доротея чисти вилите на богати хора и живее в мизерна квартира. Тя обича да помага на другите, въпреки че среща сред тях много лоши и злонамерени личности. Съпругът й Росен й често забягва с други жени, а в последствие решава да я напусне. Даже се оказва, че той имал незаконен син от жена на име Анелия - жена, която използва брутални начини да изнудва Доротея за пари. Но Доротея мълчаливо търпи всичко това.
  Един от най-трудните моменти за нея е, когато разбира, че дъщеря й Невена е била влюбена в друго момиче - същото, с което загива в пожара. И че най-вероятно Невена нарочно е предизвикала пожара.

  "Ничия" е много реалистична книга, написана за живота на една жена, преживяла трагедия. Тя е пропита с болка, страдание, както и с много доброта. Препоръчвам я за почитателите на силните душевни романи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар