четвъртък, 3 декември 2015 г.

„Клиника в средата на нощта” на Димитър Цолов

            Всеки път, когато прочета книга от български автор, стигам до извода, че нашите автори не отстъпват по никакъв начин на чуждите. Защото всеки път се сблъсквам с интересни и оригинални идеи, със запомнящи се сюжети, с чудесни описания, с творби, които остават отпечатък в съзнанието ми. Зная, че популярността на писателите ни е малка, а книгите им – с ограничен тираж. Но когато виждам потенциала на един такъв автор, няма как да не опитам да го подкрепя. И мога само да се надявам тези мои ревюта да достигат до повече читатели, които да го оценят подобаващо.
              Сега ще направя ревю на още една добра книга от български автор – „Клиника в средата на нощта” на Димитър Цолов.


В Клиниката за митологични създания в странния град Кръстовище постъпва върколак с рана от сребърен куршум. Екипът на доктор Арчибалд Кимерия го приема, като цяла нощ се борят, за да го задържат в стабилно състояние.
             Прибирайки се от нощна смяна, Арчибалд Кимерия за пореден път се любува на красотата на спящата си съпруга Шели, когато някой го удря отзад в тила и той пада в безсъзнание. Събуждайки се установява, че съпругата му е изчезнала, а над главата му е надвиснала страховита та фигура на Вампир.
Враждата между вампири и върколаци е от незапомнени времена. Вампирът споменава на доктор Кимерия че единствения начин да види съпругата си жива е да убие ранения през нощта върколак.
Доктор Арчибалд Кимерия е изправен пред три варианта: Да не убие върколака и по този начин шансовете да види съпругата си ще бъдат минимални; да убие върколака и да не го хванат – и така да погази най-важния принцип на медицината „Първо не вреди”; да убие върколака и да го хванат - като единственото което го очаква е смъртното наказание.
Как ще се развие действието? Ще научите само ако прочетете тази книга!

Клиника в средата на нощта на Димитър Цолов е под номер 1 от Колекция Дркаус на издателство Гаяна. Тя е поредната добра книга от български автор, която четох с огромен интерес. За мен беше удоволствие да се влея в приказната картина на странния град Кръстовище, в който се намира още по-странната Клиника за митологични създание; да се лутам в света на вампирите, върколаците, самодивите и многото други митични създания. Медицинските термини придават  на този свят огромна доза реализъм и карат читателя да повярва, че е възможно всичко това да съществува някъде по нашия свят.

Аплодисменти на Димитър Цолов за чудесния роман.

Няма коментари:

Публикуване на коментар