четвъртък, 12 април 2012 г.

До ада и назад

 Ето че дойде момента и аз да направя своето ревю за хорър-сборника "До ада и назад" ( в който и аз имам участие). Надявам се това представяне да бъде полезно за читателите.





 Ето и разказите:

 "Барбароса 2012" на Адриан Лазаровски - Изключително динамичен разказ, превъзходни описания, сложна фабула! Отчаян от живота мъж прави план за унищожение на света.

 "Краят на света" на Адриан Лазаровски - Един мрачен поглед на света в далечното бъдеще, описан блестящо от "майстора" Адриан Лазаровски.

 "Кафе с късметче" на Иво Казар - Тоби се буди в непозната хотелска стая без никакъв спомен как се е озовал тук. Излиза за да търси заведение, където да пие кафе. И ...се случва неочакваното!

  "Садо-мазо" на Иво Казар - Ето вижте как почва: "Пиех си бирата във "Фланангас" в компанията на едно цицоресто блонди, когато мутрите на Бебо Лихваря ме спипаха". Много добър разказ! Има всичко - хумор, мутри, садо-мазо и ...разбира се ужас.

 "Някъде другаде" на Валентин Десков - Мартин се събужда за работа, като всяка сутрин и открива, че ... всички хора са изчезнали!!

 "Дама Пика" на Спасимир Тренчев - Момиче е намерено в безсъзнание. Върху тялото й има белег, наподобяващ знака "пика", а в косите й намират карта "дама пика". Една ужасяваща история за легендарната Дама Пика!

 "Страстен четвъртък" на Симеон Трифонов - Съкрушителната история на Себастиан Волф, който има всичко. История за пари, садизъм и... и едно малко момиче!

 "Пробуден в мрак" на Благой Иванов - Разпокъсани, повтарящи се сънища, чудовище, мрак! Разказ, който ще ви нахара да настръхнете!

 "Стариците" на Rogger Dojh - Стариците са завладяли града. Оставят след себе си трупове и... един единствен оцелял. Една свръхбрутална история!

 "Анин" на Александър Перинтидис - Група младежи влизат в пещера. Обаче не знаят, че вътре се таи нещо зловещо, което ще се окаже пагубно за тях!

 "Целувката на вампира" на Александър Перинтидис - Издателят Борисов получава странно предложение по телефона да издаде ръкопис от анонимен автор. Обаче издателят решава да открие тайнствения писател. И ..... става страшно!!

 "Вещица" на Венета Въжарова - Млада жена е тормозена от възрастен едноок странник и агресивен гълъб, за да открие ужасяващата истина за себе си!

 "Меланхолия: Крах с послание" на Марти "Циничния елф" Ангелов - Мрачен разказ за красива художничка и меланхоличен писател, покосен от странна болест.

 "В очакване" на Георги Пехливанов - Апокалиптичен разказ, в който главния герой е ...сатаната!!

 "Ужас в Уилбъри" на Георги Пехливанов - Страшна история! Група приятели отиват в гората над градчето Уилбъри, където се случва нещо ужасно и неочаквано!

 "Бебето, което не плачеше" на Мартин Дамянов - Този разказ може да ви трогне, да ви ужаси, да ви разтърси или да ви накара да се замислите! Просто няма начин да го приемете равнодушно! Разказва се за странно семейство и още по-странно...бебе. Краят е неочакван!

 "Проклятието на старата къща" на Донко Найденов - Млад фотограф заснема призрак пред стара къща. Това го кара да се впусне в кошмарно разследване.

 "Червеният жерав" на Божидар Грозданов - Много интересен разказ, където мистерията и фантастиката вървят ръка за ръка. И накрая едно удивително разкритие!

 "Тайните на гората" на Ивайло Иванов- Обърнете внимание как започва: "От тази гора не е излизал никой, докоснал се до нейните дебри". Един страховит хорър-разказ написан не от кой и да е, а от може би най-известния ни писател зад граница - Ивайло Иванов.

 "Коледа" на Владимир Сунгарски - Много добра история, разказваща за далечни светове, далечни епохи, далечна планета и ... една коледа!! Слециално за почитателите на научната фантастика!

 "Убийство в библиотеката" на Иван Атанасов - Едно убийство в една библиотека, но ...... дали е само това?

 "Нова картина за г-н Фог" на Иван Атанасов - "На леглото лежи млада жена. Гола. Разпната на хикс с помощта на четири въжета". Много добър разказ, писан във второ лице.

 "Вторият етаж" на Иван Атанасов - Страховита игра! Обезумели хора! Убийства! Един зловещ психотрилър!

 "Зората на мъртвите" на Иван Атанасов - Тъмнина. Ковчег. Червеи. Плъхове. Истински ужас!!!!

 "Марципан" на Иван Атанасов - Мания по марципан! Истерия по марципан! Жажда за марципан! Лудост по марципан! ......

 "Съдбата ни преследва" на Ерджан Бекир - Чикагският щатски затвор. При Бенджамин Сийгъл идва нов съкилийник. И започват кошмарите! Един чудесен разказ на ужасите!

 "Сред свои" на Коста Сивов - А ето нещо много, много добро! Млад мъж получава изненадваща покана от шефа си да посети един клуб, намиращ се в старинен замък. Там се сблъсква с много странни богаташи, които играят още по-странни игри. И...един неочакван обрат в края!!!!

 "Декември" на Петьо Ангелов - На пръв поглед една история за обикновено селско семейство, за умираща старица и неволите около нея. Но...краят е потресаващ, болезнен!!!!!

 "Последният ловец на вампири" на Мартин Трошанов - Много интересен фентъзи-хорър разказ. Проследява приключенията на един ловец на вампири и посещението му в стар замък, обитаван от истински вампир.

 "Нещото от кладенеца" на Александър Драганов - Учител намира работа в трудово-възпитателно училище, намиращо се в малко родопско село. Той е ужасЕн - децата са лоши, непокорни. Но истинският ужас идва не от тях, а от един стар кладенец, намиращ се в близкия хълм!

 "Необичайно предложение" на Бранимир Събев - Един чудесен и много поучителен разказ на ужасите! Проследява разговорът на умиращ човек със....самата смърт! Докато го четох си спомних един стих от Лъвкрафт: "Дори смъртта умира в безброй епохи странни".







Смятам че разказите са много добри, много разнообразни и биха развълнували всички любители на хорър-а. Разбира се искам да благодаря и на съставителите - Адриан Лазаровски, Бранимир Събев и Благой Иванов, които дадоха идеята и организираха, издаането на тази прекрасна книга!

2 коментара:

  1. Книга, която ще бъде представена и на предстоящото пролетно издание на "Кръстопът на изкуствата". Благодаря ти предварително за това, че ориентираш читателите какво да очакват, но предвид това, че познавам творчеството на повечето от вас, ще добавя - прочетете тези разкази без предубеждения. Има какво да се научи. Има какво да се съпреживее.

    ОтговорИзтриване