сряда, 1 юни 2016 г.

Писъци

Няма как да скрия очарованието от сборника, който наскоро излезе, който се продаде като топъл хляб и който се превърна в сензация. И, разбира се, каква голяма чест е за мен, че участвам в него. Сборникът "Писъци" е наистина уникален - корицата на Петър Станимиров е на ниво, разказите до един са на ниво, оформлението е на ниво.... всичко е на ниво. Такива сборници трябва да се издават и да пълнят библиотеките на читателите. В разказите може да срещнем необясними явления, убийци-психопати, страховити места, демони и така нататък. И каквато е моята традиция, ще напиша по няколко думи за всеки един от разказите:



"Шарлатаниада" на Димитър Цолов - началото на сборника е ударно! Главният герой е шарлатанинът Люсиен Пенков, който мами болно от рак малко момиче с цел а се възползва по най-долния начин от нея. Но един журналист е по петите му и всячески е решил да му отмъсти! Той подготвя пъклен план по време на интервюто му в известно предаване.

"Хаджиконстантиновата къща" на Елена Павлова - доста добър разказ, написан от автор, чието име вдъхва респект и уважение. Разказът ни пренася в малкото възрожденско село Медник и и една къща-музей, наречена "Хаджиконстантиновата къща". Но тази къща не е като другите. В нея изчезват туристи, а подземията й крият страховита тайна.

"Снайперистът" на Дамян Рейнов - той се буди на фронта, около мъртви войници, без да знае как се е озовал на това място. До него лежи снайперистка пушка. Той я взема и тръгва към къщите на близко градче. Но това, което ще открие там, ще го хвърли в дебрите на истинския ужас. Много силна хорър-мистерия. Браво Дамяне!

"Саможертвата на твореца" на Делиян Маринов - разказ, който ще накара читателят да се замисли. Магнолия скача под влак, за да спаси от глад семейството си - пътуващи актьори, живеещи в каравана, подчиняващи се на странни правила. В същия влак пътуват младите Станимир и Моника - гаджета, които имат проблем помежду си. Влакът спира в нищото. И ужасът започва!

"Приказка за смъртта" на Иван Димитров - една притча за смъртта, посветена на загиналия ни приятел Адриан Лазаровски. Около него е пустиня. Той крачи сред пясъците, а луната осветява пътя му. Единственото, което помни, е зловещата катастрофа. Вижда силует на непознат, който го заговаря и който го кара да разбере, че навярно не е преживял катастрофата.

"Призраци и богове" на Александър Драганов - една от любимите ми теми на ужасите са призраците! Алекандър Драганов е изключително добър на тази тема. Йордан Горанов е екзорсист, който обича белгийски шоколад и който често попада на фалшиви сигнали. Когато обаче един човек го вика у тях, за да го отърве от духа на жена му, той разбира, че този път случаят е сериозен. Ще се разкрият страховити тайни, в които освен призраци, участват и богове.

"Полуликия" на Симеон Трифонов - уникален разказ, написан с уникален стил. Красиви актриси, спортистки и други известни жени попадат под смъртоносната хватка на Човекът-сянка. Ралица Стоилова е криминална журналистка, решена да разкрие убиеца. Един ден тя получава обаждане от непознат, който заявява, че има информация за Човекът-сянка и иска лично да се срещне с нея.

"Патологично обещание (и желание)" на Слави Ганев - Това е втория разказ на Слави, който чета и трябва да ви кажа, че той е много добър писател. Филип е влюбен в Люба, постоянно я сънува, мисли за нея. Отчаян, намира Стареца, за когото е чул, че е магьосник и изпълнява всички желания. Но Старецът му казва, че за да има Люба, трябва да продаде душата си.

"От Санта, с любов" на Иван Атанасов - Иван Атанасов е познато име в хорър-пространството и всичко, което съм чел е на високо ниво. В този разказ известни писатели (един от които е Стивън Кинг) получават подаръци за Коледа, които по някакъв начин са свързани с техни искрени желания. Кой изпраща тези подаръци? Дали е дядо Коледа или... нещо съвсем друго?

"Направи си сам" на Сибин Майналовски - още един автор, който пише на висота и който няма слаб разказ. В този разказ главният герой е Стамат Петров от Велико Търново, който има бизнес, харесва хоръра и води уж нормален живот. Стамат е наел и стая в крайният квартал "Чолаковци", за да се усамотява от натовареното ежедневие. Какво обаче се случва в тази стая и защо тя има толкова добра шумоизолация? Разказът те поема и лека полека те пренася в света на безграничния ужас.

"Мисията в Навурската планина" на Донко Найденов - ето го и моят разказ. Дълго се чудех дали да пратя него или някой друг, но сега не съъжалявам. Разказва се за четирима изследователи, които отиват на мисия в Армения, за да открият нещо невероятно.

"Машината" на Бранимир Събев - друг автор на висота - Бранимир Събев, председателят на клуб Лазарус! Той също няма слаба творба. Датата е 06.06.2016, а часът -  18:06:06. При битови инциденти няколко души по света пускат кръв върху различни машини. Тогава машините започват да се държат странно. От тях се появява нещо, толкова кошмарно, че променя живота на хората. Аплодисменти!

"Заразата" на Иван Величков - Това е първия разказ на Иван Величков, който чета и вече знам, че ще потърся още много негови произведения. Много добър исторически хорър! Браво Иване! Авиньон, 1342 година. Европа се тресе в оковите на смъртоносната чума. Странни съновидения на Папа Климент VI показват, че в тази епидемия са намесени дяволски сили!

"Записване на завещанието" на Явор Цанев - още един хорър-автор, доказал се пред обществото, който също няма слаби разкази. Негово е издателството "Гаяна", което изцяло подкрепя БГ-хоръра в България. И тук Явор Цанев се е представил повече от перфектно. На смъртния си одър, старият лихвар (от когото целия град изпитва ужас) оставя цялото си наследство на нищо неподозиращия нотариус. Какви са причините за това странно решение? Какво се случва след това? Разказ, който ще ви остави бездумни.

"Господин Джоунс" на Коста Сивов - поредният български автор, който пише много добре, разказите му се леят като мед и след тях остава дълбок послевкус. Господин Джоунс е дебел мъж, на който жена му го е напуснала заради теглото и който не може да спре да яде. Той решава, че е крайно време да се справи с този проблем и опитва нестандартни методи. Един от тях е свързан с неговата стажантка Мадлен.

"Господарят на болката" на Валентин Попов - Вотан - Вал също е сред доказаните имена в България, а разказите му се помнят дълго. Тук се потапяме в зимната атмосфера на малкия американски град Форт Асинобой. Тексасецът Джейкъб често идва тук и се отбива в кръчмата "Дивия елен" където пие коняк и се отдава на други удоволствия. В същото време, в Мъгливите планини над града, в резерватът на асенобоите е изчезнала млада индианка.

"Speculo Veritatis" на Александър Цонков - Lostov - имах щастието да прочета разказа още преди да се появи тук и сега пак се върнах към това удоволствие. Изключителен разказ, който те хвърля в дълбок размисъл. Петролният бос Роугън О'Фелер чрез натиск и заплахи принуждава стария Джебедая да му продаде увеселителния си парк. В багажа на стария собственик Роугън открива странно огледало, което, по думите на Джебедая, показва душите на хората.

Сборникът "Писъци" е явление в българската литература. Силно, силно препоръчвам!


Няма коментари:

Публикуване на коментар