събота, 30 април 2016 г.

"Олтарът" на Иван Костадинов

Има книги, които оставят дълбоки дири в съзнанието на читателя и го карат да препрочита и да търси още книги от този автор. Вече знам, че българските автори могат да се сравняват с чуждите и книгата "Олтарът" на Иван Костадинов е поредното доказателство за това.
Ще кажа по няколко думи за всеки един от шестте разказа:

Рождество - интересен разказ, написан в интересен стил, който хвърля нова светлина върху хора като Хитлер, Сталин и други брутални "водачи".

Инстинкти - хубав фентъзи разказ. Фрек е силен войн и ловец, преследван от Братството на вълците. Когато го хващат чрез магия, те искат от него да създава поколение.

Синът на дракона - една носталгична фентъзи-история за Авиан - синът на дракона, за Рея - неговата майка и за Тея - момичето-елф, неговата любима.

Завръщане - уникално добър драматичен разказ за Даниела, която току що е излязла от затвора и която се прибира при сина си Александър. Една ужасна история от миналото тежи като черна сянка в съзнанията им.

Олтарът - тази мини новела е шедьовър! Удоволствието да я четеш е невероятно. Стефан изоставя семейството си заради обещание, дадено на много близък приятел след смъртта му да пренесе неговите кости на Олтарът - едно място, където енергиите и световете се преплитат. Място, което не принадлежи на нашия свят, което сякаш виси  в друго пространство и време.

Чакалнята - отново много добър разказ, където мистерията е в завидно количество. Движейки се по дъждовните улици на града, Мартин вижда на една врата странен надпис на хартия, която по чудо не е мокра от дъжда. На нея пише: "Ако искате да разкажете своята история, ЗАПОВЯДАЙТЕ при нас. Нещо необяснимо го кара да влезе през вратата и... тогава той попада в друг свят!

"Олтарът" на Иван Костадинов се чете леко и приятно, разказите са дълги и средно дълги и са в различни жанрове - фантастика, трилър, фентъзи, драма - но във всеки един от тях има завидно количество мистерия, които ги прави непредсказуеми до края. Книгата е от колекцията "Дракус" на издателство "Гаяна" - издателството, което помага на много български автори в жанровете хорър, фентъзи и фантастика да намерят своя шанс

Няма коментари:

Публикуване на коментар