Книги на мои приятели
"Време във времето" на Коста Сивов

Искам да ви представя една много добра книга, която прочетох с удоволствие - Сборникът "Време във Времето" на Коста Сивов.

Ето ги и творбите:


   Божие Дело - най-дългото произведение в книгата. Тук ще видите и алчния отец Ларисий - нисък, дебел и отблъскващ тип, който вижда..идола си. Също така и Азазел - страдалецът, победен от слабакът Рафаил (а той пък се оказва самият Архангел Рафаил) и държан в помийна яма. А "Котвата" е една една кръчма, която по-скоро прилича на повница, намираща се в странният и западнал град Лъхут. Дмитри Иванович - Дървения е собственикът на кръчмата  основател на най-забавната музикална група "Долни червеи". Ще видите и Луцифер, Асмодей, Самаел..... - и ще се насладите на един истински фентъзи - минироман, с изпълнен с много динамика, напрежение и хумор!

 Следващите произведения са доста по-къси!

 Търсач на души - Робърт Стоун се прибира вкъщи уморен и отегчен от скуните лекции. Ляга и заспива. Но когато се събужда започват ужасите: Първо - огромни змии, буболеки и паяци пълзят в краката му, после вижда мъртвия си дядо...
  Какво се слува с него? Защо тази нощ е толкова ужасна?
 
  Момичето с червената рокля - Нощ! Тишина! Девойка с впечатляваща красота попада по странен начин в таксито на шофьорът Локо. Още по-странно е желанието й да бъде закарана до "гробището", за да свърши нещо спешно! Един много добър разказ с неочакван финал!

  Отвъд безкрайни пущинаци - Двама конници решават да тръгнат по "безкрайните пущинци", известни с обстоятелството, че никой не се завръща жив. В стремежа си да изследват тези земи те се впускат в едно страховито пътешествие!

  Човекът, който няма да умре - Самото заглавие на разказа предвещава интересна история. Тя ни отвежда в едно мрачно, апокалиптично бъдеще, където малкото останали хора страдат от лоши болести, зарази или епидемии. А Итън Хаузър е бродещ по света лечител, който иска да излекува всички хора....

  Време във времето - Ню Йорк. Свръхсекретна мисия. За отговорници са избрани двама учени - Доктор Осуалд и Доктор Хотчинс, както и един военен - Майор Евънс. Тримата повеждат седемдесет и пет души (сред които е президентът на Обединените държави) към този важен проект, целящ да пренесе хората в миналото, като ги върне цели четиридесет милиона години назад. Но явно нещо се обърква, понеже те отново попадат в Ню Йорк. И изведнъж разбират, че Ню Йорк е ..... много променен!!
  Един разказ, който със сигурност ще ви прикове към екраните! Специално за почитателите на научната фантастика!

  Преобразен - Джон Слейд купува апартамент на изплащане. Малко след като погасява и последната вноска, започват да се случват странни неща (ама наистина странни). И той открива, че с него се е случило нещо... ужасно!!

  Вовин - В една пиянска кръчма здравият наемник Грогън среща своя стар приятел и бивш партньор Врог, който му прави неочаквано предложение как да забогатеят!

  Изкривени реалности - Много интересна новела! Франк Джаксън и Джейсън Морис са напълно непознати и с различни съдби. Но една зловеща катастофа ги свързва, защото по някаква неопределима причина съзнанието на единия преминава в мозъка на другия и двамата сменят телата си. Какво ще стане оттук нататък? Как ще свърши всичко това и каква истина ще се разкрие?

  Клоаката на отпадъчните мисли - На пръв поглед обикновена фентъзи-история, в която главните герои са Безликия и Влечугото. Но финалът е фантастичен, неочакван....(трудно ми е да намеря подходящата дума)!

  За страната и родината - България. Малко българско село. Нощ. Пред църквата спират два джипа, от тях слизат въоръжени до зъби рускоговорящи войници и нахлуват в храма!
 Каква е мисията им? Какво ли ще се случи от тук нататък?

  Пътуване до Марс - Роналд Мънро предприема пътуване до Марс за да разбере истината около смъртта (или убийството) на баща му - професор Дъглас Мънро. След мнгобройни перипети той най-сетне успява да го стори, за да открие една потресаваща истина за Червената планета.

  Божие дело: Тегобите на отец Ларисии - Това е още една част, нещо като продължение на първата творба. Ларисий успява да убеди младеж, изгубил вярата си, да направи голямо дарение за църквата.

 
Разказите до един са интересни, лесно четими и интелигентно написани! Тя е електронна - можете да я намерите на следния адрес:
http://e-books.knigite.bg/ebook.php?pid=59
 Разбира се няма как да не направя представяне на двете книги на големия български писател Адриан Лазаровски - "Завладей Българите" и "Завладей Българките"! "Завладей Българите" - Просто не зная как и откъде да започна! Бих представил всеки един герой и всяко едно действие поотделно, но те са толкова много и толкова интересни, че няма да мога да намеря точните думи. Затова ще дам по-накратко!

 Изключителен роман - многопластовост, интелигентен изказ, страшно много герои, див хумор! Мафията е "превзела" България, както преди години. Големите "босове" колят и бесят, раздават собствено правосъдие, по-малките "босове" им "целуват краката", но пък са безмилостни към техните подчинени и т.н...абе на пръв поглед позната мафиотска картина, но тук е написана по много, много смешен начин. И тогава се появяват..... извънземните!!
 Извънземните са кацнали в България (и то не случайно), четат българска литература, учат български език, гледат български филми..... Защото целта им е да завладеят българите!!!
 И тогава настава зрелището - невиждано и смешно!!!!!!!............

 И ако някой, прочел "Завладей Българите", си помисли, че вече е достигнал "върха", то нека прочете "Завладей Българките" - продължението на този роман!

 Тук нивото е дори по-високо от "Завладей Българите", а хуморът - малко по-различен (но в никакъв случай по-слаб). Има още повече герои, още повече действия, още повече сцени....

 Иначе започва така:
 Шефът на ИНТЕРБОС Младивир Хипопотанин събира другите олигарси и им заявява, че е притеснен от бързото развитие на производството на горива в България и трябва да пратят някой от тях да провери, дали те не "бъркат в кацата с меда".  В същото време в летящата чиния, извънземните начело с великия си вожд Йогсодот Нйарлатхотепов отново плануват как да завладеят България. Но този път не чрез българите, а чрез ......българките!!!

 И отново става интересно, весело и смешно!!


Надявам се скоро да има и трета книга - продължение на тези двете. Дори и ще предложа заглавие - "Завладей Българчетата"!
.................................................................................................................................................... И  дойде моментът да дам мнението си за друга книга, която прочетох току що - това е романът на Спаимир Тренчев - "Апартаментът"
 Книгата е интересна, мистична!

 Младото семейство Мартин и Ева, заедно със сина им Боби (който страда от затруднено общуване с непознати) се нанасят в нова квартира - апартамент в тих квартал. Собственикът е груб и свиреп мъж, съседите - странни и бледи хора, атмосферата - тягостна. Не след дълго започват да се случват странни събития! Отначало мебелите се разместват, вратите се отварят сами, от нищото се чуват детски хлипове, Боби вижда призрачно момиче с тъжно изражение.   След това обаче нещата добиват застрашителни размери - Ева е нападната в банята от невидимо същество, което с душа се опитва да я убие, а Мартин е пребит почти до смърт в гаража, отново от невидим натрапник.
  ....прозорците се чупят, невидими сили блъскат яростно клетниците, предмети се стоварват агресивно върху тях....
  Какво ли крият злощастният апартамент и неговият зъл собственик? Каква ли е тайната на бледите лица на съседите? Кои са невидимите присъствия, тормозещи съня на клетите наемодатели?
  Ще разберете, ако прочетете "Апартаментът"!


 .....................................................................................................................................................


 Ето че дойде момента и аз да направя своето ревю за хорър-сборника "До ада и назад" ( в който и аз имам участие). Надявам се това представяне да бъде полезно за читателите.

 Ето и разказите:

 "Барбароса 2012" на Адриан Лазаровски - Изключително динамичен разказ, превъзходни описания, сложна фабула! Отчаян от живота мъж прави план за унищожение на света.

 "Краят на света" на Адриан Лазаровски - Един мрачен поглед на света в далечното бъдеще, описан блестящо от "майстора" Адриан Лазаровски.

 "Кафе с късметче" на Иво Казар - Тоби се буди в непозната хотелска стая без никакъв спомен как се е озовал тук. Излиза за да търси заведение, където да пие кафе. И ...се случва неочакваното!

  "Садо-мазо" на Иво Казар - Ето вижте как почва: "Пиех си бирата във "Фланангас" в компанията на едно цицоресто блонди, когато мутрите на Бебо Лихваря ме спипаха". Много добър разказ! Има всичко - хумор, мутри, садо-мазо и ...разбира се ужас.

 "Някъде другаде" на Валентин Десков - Мартин се събужда за работа, като всяка сутрин и открива, че ... всички хора са изчезнали!!

 "Дама Пика" на Спасимир Тренчев - Момиче е намерено в безсъзнание. Върху тялото й има белег, наподобяващ знака "пика", а в косите й намират карта "дама пика". Една ужасяваща история за легендарната Дама Пика!

 "Страстен четвъртък" на Симеон Трифонов - Съкрушителната история на Себастиан Волф, който има всичко. История за пари, садизъм и... и едно малко момиче!

 "Пробуден в мрак" на Благой Иванов - Разпокъсани, повтарящи се сънища, чудовище, мрак! Един разказ, който ще ви нахара да настръхнете!

 "Стариците" на Rogger Dojh - Стариците са завладяли града. Оставят след себе си трупове и... един единствен оцелял. Една свръхбрутална история!

 "Анин" на Александър Перинтидис - Група младежи влизат в пещера. Обаче не знаят, че вътре се таи нещо зловещо, което ще се окаже пагубно за тях!

 "Целувката на вампира" на Александър Перинтидис - Издателят Борисов получава странно предложение по телефона да издаде ръкопис от анонимен автор. Обаче издателят решава да открие тайнствения писател. И ..... става страшно!!

 "Вещица" на Венета Въжарова - Млада жена е тормозена от възрастен едноок странник и агресивен гълъб, за да открие ужасяващата истина за себе си!

 "Меланхолия: Крах с послание" на Марти "Циничния елф" Ангелов - Мрачен разказ за красива художничка и меланхоличен писател, покосен от странна болест.

 "В очакване" на Георги Пехливанов - Апокалиптичен разказ, в който главния герой е ...сатаната!!

 "Ужас в Уилбъри" на Георги Пехливанов - Страшна история! Група приятели отиват в гората над градчето Уилбъри, където се случва нещо ужасно и неочаквано!

 "Бебето, което не плачеше" на Мартин Дамянов - Този разказ може да ви трогне, да ви ужаси, да ви разтърси или да ви накара да се замислите! Просто няма начин да го приемете равнодушно! Разказва се за странно семейство и още по-странно...бебе. Краят е неочакван!

 "Проклятието на старата къща" на Донко Найденов - Млад фотограф заснема призрак пред стара къща. Това го кара да се впусне в кошмарно разследване.

 "Червеният жерав" на Божидар Грозданов - Много интересен разказ, където мистерията и фантастиката вървят ръка за ръка. И накрая едно удивително разкритие!

 "Тайните на гората" на Ивайло Иванов- Обърнете внимание как започва: "От тази гора не е излизал никой, докоснал се до нейните дебри". Един страховит хорър-разказ написан не от кой и да е, а от може би най-известния ни писател зад граница - Ивайло Иванов.

 "Коледа" на Владимир Сунгарски - Много добра история, разказваща за далечни светове, далечни епохи, далечна планета и ... една коледа!! Слециално за почитателите на научната фантастика!

 "Убийство в библиотеката" на Иван Атанасов - Едно убийство в една библиотека, но ...... дали е само това?

 "Нова картина за г-н Фог" на Иван Атанасов - "На леглото лежи млада жена. Гола. Разпната на хикс с помощта на четири въжета". Много добър разказ, писан във второ лице.

 "Вторият етаж" на Иван Атанасов - Страховита игра! Обезумели хора! Убийства! Един зловещ психотрилър!

 "Зората на мъртвите" на Иван Атанасов - Тъмнина. Ковчег. Червеи. Плъхове. Истински ужас!!!!

 "Марципан" на Иван Атанасов - Мания по марципан! Истерия по марципан! Жажда за марципан! Лудост по марципан! ......

 "Съдбата ни преследва" на Ерджан Бекир - Чикагският щатски затвор. При Бенджамин Сийгъл идва нов съкилийник. И започват кошмарите! Един чудесен разказ на ужасите!

 "Сред свои" на Коста Сивов - А ето нещо много, много добро! Млад мъж получава изненадваща покана от шефа си да посети един клуб, намиращ се в старинен замък. Там се сблъсква с много странни богаташи, които играят още по-странни игри. И...един неочакван обрат в края!!!!

 "Декември" на Петьо Ангелов - На пръв поглед една история за обикновено селско семейство, за умираща старица и неволите около нея. Но...краят е потресаващ, болезнен!!!!!

 "Последният ловец на вампири" на Мартин Трошанов - Много интересен фентъзи-хорър разказ. Проследява приключенията на един ловец на вампири и посещението му в стар замък, обитаван от истински вампир.

 "Нещото от кладенеца" на Александър Драганов - Учител намира работа в трудово-възпитателно училище, намиращо се в малко родопско село. Той е ужасЕн - децата са лоши, непокорни. Но истинският ужас идва не от тях, а от един стар кладенец, намиращ се в близкия хълм!

 "Необичайно предложение" на Бранимир Събев - Един чудесен и много поучителен разказ на ужасите! Проследява разговорът на умиращ човек със....самата смърт! Докато го четох си спомних един стих от Лъвкрафт: "Дори смъртта умира в безброй епохи странни".Смятам че разказите са много добри, много разнообразни и биха развълнували всички любители на хорър-а. Разбира се искам да благодаря и на съставителите - Адриан Лазаровски, Бранимир Събев и Благой Иванов, които дадоха идеята и организираха, издаането на тази прекрасна книга!
.......................................................................................................................
 Хоро от гарвани - Бранимир Събев

Ето книгата на един мой приятел,  която прочетох с огромно удоволствие


Един невероятен сборник с невероятни разкази на ужасите. Ето ги и тях:

Моторът на смъртта - Прокълнат мотоциклет погубва всеки свой собственик
Върколакът - Страховит вълк убива кучето и напада стария ловец Чарли. Чарли го застрелва с пушката, но малко преди да умре вълкът ухапва ловеца по ръката. И тази рана се оказва пагубна за Чарли!!
Хоро от гарвани - Една сутрин старият Илайджа излязъл на разходка в покрайнините на града и съзрял ято гарвани, виещи се на хоро, събрани в идеален кръг....легендата, мистерията и ужаса вървят ръка за ръка!!
Статуята - Парк, езеро, жестоко убийство! Единствената улика - изцапана с кръв статуя, намираща се точно до местопрестъплението..
Звярът в гората - Разказва се за тайнствена гора и нейния пазител Макбър. В близост до нея отваря врати завод за преработване на дървесина. Но с дървосекачите, работещи в гората, започват да се случват странни инциденти.
Обесеният затворник - Измъчван от съкилийника си затворник слага край на живота си. Но .... не и на съществуването си!!!
Войникът и неговата любима - Уволнилият се войник Ник, минавайки през едно гробище се натъква на пресен гроб на много красиво момиче. Той, тласнат от някакво вътрешно чувство, взима снимката й. И оттогава призракът на момичето го следва по петите. Една красива любовна история, базирана на истинска легенда.
Палачът - Исторически разказ, който може да ви накара да се смразите от страх! Разказва се за легендарният и демоничен палач Карг Екзекутора от когото всички изпитвали ужас!!
Вещицата - Страна жена се заселва в малък град. И от тогава спокойствието в градчето лека полека започва да се разклаща.
Старият антиквар - Антикварят Джордж подарявал на всеки свой клиент по една странна книга, съдържаща автобиографията му. И който прочете тази книга се променя до неузнаваемост. Невероятен разказ, който се чете на един дъх, и който би ужасил мнозина.
Кървавият дървосекач - зловещата история на един дървосекач, загинал при ужасен инцидент. Но той възкръсва - ужасяващ и смъртоносен, търсещ кърваво отмъщение!
Фантомът с куката - На тежко простреляният докер Паркър е прелята кръв от убиец. Той се събужда, но обзет от стремеж за кърваво отмъщение.
Плачещата - легендарна история, показваща дълбоката скръб на майка, загубила детето си...но това съвсем не е всичко!!!
Вечният  кандидат-студент - В началото е обикновена история за обикновен младеж, който не му върви в кандидатстудентските изпити. Това обаче е само началото! Защото историята е написана не от кой и да е, а от "ужасяващия" Бранимир Събев!!

  Миля, че тези истории биха се харесали на всеки един ценител на хоръра, на легендите и на мистериите. А  тук такива неща ги има в изобилие! С нетърпение очаквам новия му сборник "Човекът, който обичаше Стивън Кинг""Късмет до поискване" на Ина Крейн "Късмет до поискване" на Ина Крейн е роман, който се чете леко, на един дъх. Лошото (или хубавото) в него е, че като започнеш да четеш трудно ще се отлепиш от книгата

Разказва се за момче, което му предстои да прекара лятната си ваканция на село, намиращо се в Пиринска Македония. И това лято никога няма да бъде забравено.
Красиви описания, пейзажи, чувства, съчетани с много дълбок психологизъм. И едно умело вникване в най-тънките струни от нравите на пиринските македонци.
Една човешка история, която няма да ви остави безразлични!


"Приятели" - Весислава Савова
  Искам да представя дебютния сборник на една голяма българска поетеса и писателка ( и моя редакторка и приятелка) Весислава Савова!

Сборникът се казва "Приятели" и в него са включени 28 кратки и не чак толкова кратки ракази.
  И да започна с първият разказ, носещ името "Приятели". В него се разказва за странното приятелството между четиридесет и пет годишна жена и едно пет годишно дете.
  Следва раздела "Те са и нашите родители", в който са включени творбите "Бяло", "Когато свири щурец", "Старият бор" и "Есенна усмивка" - изпълнени с мъдрост разкази за селото, възрастта, любовта, мечтите.
  Следващият раздел носи противоположното наименование "Те са и наши деца", където са разказите "Бъдни вечер", "Няма никакъв Дядо Коледа" и "Любов и приятелство". Тук вече главните герои са деца.
  После идва разделът "И те са като нас", с девет включени творби - "Спиридон", "Любовта е толкова трудно нещо", "Сънят", "Пълното щастие е мит за наивници", "Игра на светлосенки", "Един различен ден", "Обикновен разказ за необикновен човек", "Раим (съвременният Мунчо)", "Шишарковица". Тук вече се акцентира върху обикновения човек, попадащ в разлини ситуации, или пък внезапно покосен от ударите на съдбата.
  В разделът "Виртуални страсти" вече се набляга на нещо много по-различно - на хора, отдали се на виртуалното пространство. Включени са разказите: "Виртуалните неволи на Велимира", "Кера Петрова - совата" и "Художникът и поетът".
  Следва "Насилници и престъпници" - може да се каже най-страховития раздел. Заглавието му, както и заглавията на разказите в него сами говорят. за това какво е включено в тях - мистерии, убийства, страх (все неща от живота). Тук са трилър-разказите "Живият мъртвец", "Брезата", "Безпътни часове", "Опит за убийство" и "Капан".
  И накрая е най-емоционалния и може би най-позитивния раздел - "Надежда", където са включени: "Да намериш надежда" и "Съдба" - прекрасни разкази за хора, търсещи надеждата.

 Книгата е чудесна - може би най-човечната книга, която съм чел. Добър психологизъм, разнообразни теми, невероятни описания. И много интересни и лесно четими разкази, където всеки ще намери нещо за себе си.