събота, 7 юли 2012 г.

"Човекът, който обичаше Стивън Кинг" на Бранимир Събев

Най-накрая дойде момента да представя един шедьовър, появил се наскоро в българското хорър-пространство - това е сборникът от разкази на Бранимир Събев - "Човекът, който обичаше Стивън Кинг".



Ето ги и разказите:

Арлекин - Много добър разказ, носител на Националния литературен конкурс на СУ. Разказва се за един убиец с прякор Арлекина, който е вманиачен по играта Го.

Бягството - Футуристичен трилър! Един затвор, намиращ се на последния етаж на голям търговски комплекс и един затворник, правещ опити да избяга.

Котешкият господар - Действието се развива в Африка, по времето когато британските колонизатори са стъпили на континента в търсене на роби и в превземане на земи. Армията на капитан Джеймс Баунти попада в едно нубийско селище, където войниците са посрещнати с почести. Те обаче опитват насила да покръстят диваците, но някакви неземни сили се намесват и ги спират.....

Докъде водят мечтите - При отегчен от безпаричието издател идва млад писател, който му дава четири листа с напиан от него разказ. Разказът е слаб и издателят се отказва да го издаде, но младежът се появява отново, този път с още по-слаб и неграмотно написан разказ. След втория отказ обаче се случва нещо неочаквано....!

Страх от страха - Летен лагер в стара, мрачна сграда. Нощ! Ученици си разказват зловещи истории. Всичко все пак е спокойно, докато едно русо момиче не пожелава да разкаже своята история!

Видеокасети - Действието се развива по времето, когато видеокасетите са били на мода. Четиридесет и една годишният Стилиян Калчев е работник в комбинат "Свилоза" и е маняк на филмите на ужасите. Той редовно посещава видеотеката "Червено и черно" в търсене на поредният ужасяващ филм. Но един ден се случва невероятното - всички герои от филмите сякаш оживяват и започват да преследват клетника.

Към ада - Иво чака автобуса за родния Свищов. Пред него спират коли и му предлгат да го закарат в града, но Иво им отказва категорично. Но когато спира автобуса той вижда, че шофьорът е стар негов познайник, на когото трябва да отмъсти.

Жените на живота ми - Тази вечер и петте жени ще дойдат. Тази вечер той ще ги посрещне както подобава. Тази вечер той ще се разплати с тях.

Хижата - Сребрин Дорианов е спечелил конкурс за разказ. Той отива в Шумен, в една хижа, където трябва да се срещни с другите наградени от конкурса. Но се оказва, че всички те са попаднали в някакъв варварски капан!!!! Един страхотен и ужасяващ разказ с неочакван край.

Кралят - Много интересен разказ, който прочетох за първи път в списанието "Смесена китка". Недоволният от стечението на обстоятелствата Геро се движи ядосан по софийките улици. Когато излиза на площад "Македония" и пред погледа му се открива сградата на КНСБ, той вижда нещо умопомрачително!!!!

Любов моя, ангел мой -  Момиче е събужда гола, легнала на една поляна. Група бандити я виждат и решават да се изгаврят с нея. Но....

Човекът, който обичаше Стивън Кинг - Слаб и зле изглеждащ мъж краде книгите на Стивън Кинг от различните книжарници, щандове и книжни пазри. За Стефан Кралев краля на ужаса е всичко в животът му. Тази отдаденост е толкова голяма, че той започва да преписва романите на писателя, да му праща писма на пощата, да търси хора, тясно свързани с книгите му. Разказът е с трагичен край. Тук се появяват и автора Бранимир Събев като герой в разказа, появяват се и Вихра Манова, Любомир Николов, Адриан Лазаровски, кучето на Адриан Лазаровски, та .... дори и самият Стивън Кинг!!!

Необичайно предложение - Разказът го има и в сборника "До ада и назад", на който вече направих ревю в блога. Темата е много интересна - разговор между човек, намиращ се на границата със смъртта и ... самата смърт. Накрая смъртта разкрива едно зловещо предсказание!!!

Благословеният, вещицата и дяволът - безспорно най-бруталният разказ (който мен ме изкефи много). Разказва се за странен манастир с още по-странни закони и порядки. Един от монасите - брат Беатус - често напука двора на тази обител, за да съгреши с вещицата Венефика, живееща наблизо в една дървена барака. Той се влюбва безпаметно в тази вещица, а пък тя от своя страна се възползва от него, за да унищожи манастира. Вещицата обаче има един свой страх, който се нарича Адилио - демонът на мрака.... Разказът е изпълнен с небивали ужасии и брутални сцени, които ще се харесат изключително много на любителите на хоръра.




Разказите са много добри и за мен беше удоволствие да ги прочета!

1 коментар:

  1. Много стойностна книга! Истинско удоволствие беше за мен да я прочета. Препоръчвам горещо!

    ОтговорИзтриване