неделя, 9 август 2015 г.

"Слънчогледите" на Явор Цанев

  Представете си, че се внезапно се оказвате в безкрайно поле от слънчогледи, сред хиляди, дори милиони слънчогледи, чиито пити са насочени към теб и сякаш те гледат със злобни очи. Ако прочетете сборника с разкази "Слънчогледите" на Явор Цанев ще разберете, че това е това съвсем не е безопасно.
  Книгата, разбира се, е чудесна - както всяка една от Явор Цанев - изключително приятна за четене, в която има както смразяващ хорър, приказно фентъзи и напълно реални истории, оставащи своя отпечатък в съзнанието на читателя. Съдържа двадесет разказа, всеки от тях изключително добър. Няма да правя разбор на всеки от тях, само ще кажа няколко думи за тези, които ми направиха най-силно впечатление:  Слънчогледите - мъж, пътуващ на автостоп, обърква посоката и се озовава до поле от слънчогледи. Той решава да го пресече, за да стигне до магистралата, но се оказва, че това не са обикновени слънчогледи.
  Енергиен вампир - разказът го има в сборника "Мечове в града", на когото направих ревю преди време. Много силен разказ за мъж, който изсмуква енергиите на жените, хванати в неговия капан.
  Ключ за никъде - малкият Марти намира ключ недалеч от дома си. Показва го на приятеля си Жорката и двамата решават първо да го пробват на апартамента на Марти. Изненадващо вратата се отключва, но когато отварят вратата се оказва, че вътре не е същото. Прекрасен разказ, който донякъде ми напомня на един много стар български филм - "Следите остават".
  Комарджиите на мисълта - той е "Комарджия на мисълта" и е най-добрия. Отнел е знанията и мъдростта на всички свои противници. Когато се добира до манастира и пожелава да играе с игумена, той е убеден в поредната си победа. Този път обаче нещата се усложняват.
  Опасен бизнес - главният герой се среща приятеля си от детството Мишока, който винаги го е забърквал в разни идиотщини. Сега Мишока му разказва, че е хванат в клопката на "докторската мафия" и го моли за помощ.
  Складът - полицаи и военни са извикани под тревога да охраняват склад, в който на пръв поглед няма нищо. Скоро със стените на склада започва да се случва нещо странно.
  Пункт за желязо - Жоро Желязото притежава пункт за желязо със скромен оборот. Един ден жителите на близката ромска махала започват да мъкнат много на брой големи и странни по форма съединения от неопределен метал. Той ги пита откъде намират тези предмети и те му посочват близкия хълм. На другия ден Жоро Желязото изкачва хълма и открива нещо невероятно!
  Шефът, мозъкът и пистолетът - напрегнат разказ с много драматизъм за двама мъже, които търсят златно съкровище в непристъпна местност.

Явор Цанев е много добър писател и препоръчвам силно всяка негова книга!

1 коментар:

  1. Хубаво ревю. Нямам търпение да я почна. Скоро ще ѝ дойде реда.

    ОтговорИзтриване