събота, 31 октомври 2015 г.

"Пепел от мрак" на Валентин Попов

Не случайно избрах да направя това ревю на Хелоуин.
Наскоро си взех съвсем прясна бройка от новата книга на Валентин Попов  - "Пепел от мрак". И с радост мога да кажа, че това е поредната чудесна книга от български автор, която попадам, и която може да съперничи на много книги от чужди автори, които жънат световни успехи.
Книгата съдържа палитра от жанрове, в която преобладава хоръра. Има също и крими, фантастика, трилър, приключения. И точно това преплитане в жанровете прави книгата особено приятна за четене. Всеки разказ е добър по своему, във всеки разказ има нещо, което оставя следа в съзнанието.
Поради това, че разказите са деветнадесет, за да за да не се удължи много ревюто, ще кажа по няколко думи за тези, които ми направиха най-силно впечатление:

Бурята - по време на силна буря в планината, туристите Иво и Ема виждат някаква изоставена хижа. Те решават да влязат вътре.
Човекът на покрива - след като се връща от лекции, студентът Слави поглежда през прозореца и вижда човек, които стои на покрива на съседния блок.
Заветът на мечката - момиче отива в Родопите, в една дива местност, където преди двадесет и една години, когато е била още бебе, семейството й е претърпяло тежък инцидент.
Особнякът от тавана - разказва се за възрастен и самотен мъж, живеещ в таванска стая, който приютява в младо бездомно момиче.
Весела Коледа - един зловещ коледен разказ, от който могат да те побият тръпки.
Изворът на вечния живот - Невероятно добър разказ на ужасите. Майли, Клебер и Сони са на експедиция в Мали, в търсене на "извора на вечния живот". Само че попадат на нещо ужасяващо.
Париж на страстта - хорър разказът ни потапя в нощния живот на аристократичния Париж и в... катакомбите.
По дяволите, накъде отива този свят - Сирия! Войната! Бунтовниците убиват мъже и жени пред очите на децата им. В същото време в Америка деца играят на новата игра, в която героите се бият в Сирийската война.
Музиката на цветята - екип от войници е пратен на далечна планета, в която няма живот, освен някакви странни цветя, от които се чува странна музика. Но нещо започва да избива войниците един по един.
Последната битка - много добър епохален разказ. В близкото бъдеще светът е разтърсен от унищожителни войни и инциденти. Злото е навсякъде. В същото време в малък шведски град се ражда... спасението.
Стаята за спомени - добър криминален разказ. Детектив Клинт Карсън и партньорката му Саманта, с която имат и лични отношения, са по следите на серен убиец. Саманта обаче също става жертва на този убиец.

 Пожелавам успех на сборника и благодаря на издателство "Гаяна" че издава такива добри книги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар