сряда, 30 декември 2015 г.

"Априлска жътва" на Бранимир Събев



В ръцете си държа поредната книга от български автор, която смело мога да нарека шедьовър! Книгата е „Априлска жътва” а авторът е добре известният Бранимир Събев. Харесва ми да правя ревюта на такива книги, защото думите сякаш сами ти идват. Тук може да се намери всичко, каквото ти душа поиска – трилър, екшън, фантастика, фентъзи и (разбира се) хорър! Има разкази, които те хвърлят в ужас, има разкази, които те пренасят на странни места, има и разкази за мафиоти и богаташи, има и разкази за безскрупулни убийци, оставящи следи в съзнанието на читателите. 
Разкзите са 14 на брой. Ще кажа по няколко думи за всеки един от тях.



Лъстиво сърце – Джак е редовен клиент на известния бардак „Лъстиво сърце”. Но… въпросът е какво прави с проститутките?
Наемник – доста добър фентъзи разказ. Брат и сестра, останали сираци, отиват при най-известния наемник и го молят срещу заплащане да извърши убийство. Но убийство на не кой да е…
Водният град – разказът го има и в сборникът „Мечове в морето” и отново го прочетох с удоволствие.  Метеорит почти е унищожил земята, а смъртоносен вирус заплашва да доубие оцелелите. Единственото им спасение е ваксина, намираща се във Водният град.
 Скрежко – Малката Христина намира пухкаво коте и го приютява. Само че… това не е обикновено коте!
Големият двубой – двама души си съперничат по всичко още от детските години. И идва момент, в който те се изправят един срещу друг в истинска битка.
Хотел „Макабър” – Маркус се буди в хотелска стая без идея как се е озовал там. Лека полека спомените му започват да се връщат и той се изправя пред ужасяваща реалност.
Сурат пазар – изключително добър разказ, на който се накефих от сърце! Главният герой – българин - е издирван от всички служби за разкриване на държавни тайни. Той трябва за пореден път да се дегизира, за да се укрие от властите. И затова отива в Сурат пазар – един от най-бедните пазари на Истанбул.
Вярна и единствена –  Гримвар е огромен боец, оставящ кръв след себе си. Но и този корав мъж мечтае да се радва на прегръдката на любовта.
Отмъщение – главният герой търси Ар-Мракат – един от властелините на града – да му помогне да отмъсти на другия властелин - Баку Дебелия, за който се знае, че  е убил родителите му и подпалил семейното имение.
N:24много хубав хорър-разказ. Момчетата Венци и Коко често посещават мръсния апартамент на учителя си по биология, който е съседен на апартамента на Коко. Но тайната, която крие учителят е повече от ужасна!
Черните кучета  - те са кръвожадни кучета, които ядат всичко, а той трябва да убива хора, за да ги храни!
Самак – главният герой е огромен глиган – самак, който е убивал всякакви животни – рисове, мечки, вълци. Сега обаче идва ред и на хората.
Странният случай на съдия Фолсъм – Много добър мистъри-хорър разказ. Малък град в сърцето на Америка. Съдия Фолсъм е богат, но груб човек. Той всеки месец ходи на сбирка на богаташите в града. Но… какво се случва там? Според мен на този разказ повече би му подхождало заглавие като „Братството на Червения червей”, но и така е много добре.
Априлска жътва – ето тук се разбих! Направо! Уникално силен и добър разказ. Двама ученици, които са приемани за аутсайдери от съучениците си предприемат пъклен план за отмъщение. Те се зареждат с оръжия, гранати и бомби, за да направят мащабна кървава баня в училището. Разказ, силно повлиян от романа „Гняв” на Стивън Кинг.

„Априлска жътва” на Бранимир Събев е книга, която трябва да бъде прочетена!

Няма коментари:

Публикуване на коментар