понеделник, 4 декември 2017 г.

"Градът на скелетите" на Анна Гюрова

Някои книги пренасят читателите в необикновени светове, други ги карат да плачат или да се смеят, чрез трети читателите могат да преоткрият себе си, четвърти ги плашат или ужасяват, а пети ги вкарват в сложни мистерии. Има обаче книги, които обединяват всичко това. Една такава книга е сборникът "Градът на скелетите" на Анна Гюрова, колекция Дракус номер 22 на издателство "Гаяна" . От приказни легенди, през фантастични и футуристични истории, до хорър-мистериите, стилът на Анна Гюрова е красив и деликатен, разказите се четат леко, но всеки един от тях носи изключителен заряд.
Сборникът съдържа три раздела с общо двадесет и пет разказа. Всеки един разказ е интересен и добре изпипан. И за да не стане твърде обемно ревюто, ще кажа по няколко думи за тези, които ми направиха по-силно впечатление: 

От раздел „Неслучени легенди”:
Оранжево момиче - далечен тропически остров с буйна растителност, оранжеви хора и... една любовна история.
Легендата за Дяволските заливи – любимият ми разказ в раздела. Перла е влюбена в Сина на слънцето и го чака с всеки изгрев, за да се усамотят двамата в тайното си кътче. Обаче с наближаването на зимата той започва да идва все по-рядко.
Самотното дърво – ето как започва разказа: „Лоши събития ни сполетяха, след като моряците намериха непознатото бебе на пристанището в Ахиято.”… Просто го прочетете.

От раздел „Истории за необикновените”:
Крадецът на кости – разказва се за странникът Бонифаций Папиров, който събира човешки кости, стрива ги на прах и ги смесва с някакви странни субстанции. По този начин той вижда мечтите на мъртвите.
Островът на Батериола – главната героиня живее охолно в богата къща на самотен остров. Един ден обаче тя забелязва странна сянка да броди из къщата.
Писмо до Ърнест – разказът го има в сборника „451 градуса по Бредбъри”. Футуристична история за тоталитарно общество, което забранява фантастиката.

От раздел „Мистични истории”:
Проклятието на сянката – разказ, който ме скова от ужас. Странна сянка на същество с нож в ръка се появява редом до сянката на главната героиня.  Една такава поява вещае кърваво убийство в града.
Градът на скелетите – уникален и много атмосферен разказ, който съм го чел в списание „Дракус”. Туристка попада в беден град с прашни улици, силни миризми и мръсни сергии. Влизайки в някакъв храм, тя забелязва човешки скелети, вградени в стените…
Дневникът на лейди Мериан – любимата ми творба в сборника. Това е и най-дългият разказ тук. Историята ме пренесе във викторианска Англия, в замъкът на сър Дориан. Алчният господин Шейлинг е новия собственик на замъка. Решавайки да се отърве от всички кости, погребани в землището, Шейлинг наема екип от работници. При отварянето на гроба на лейди Мериан – съпругата на сър Дориан - до неразложеното й тяло лежи нейния дневник.

Сборникът „Градът на скелетите” на Анна Гюрова може задоволи всеки читателски вкус. Тя е поредната добра книга от колекция Дракус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар